top of page

9 manfaat utama kesihatan makan buah tembikai yang anda perlu tahu.

  • Writer: Arteffects Media
    Arteffects Media
  • Sep 4, 2023
  • 4 min read

watermelon
9 manfaat utama makan buah tembikai

Tembikai adalah sumber antioksidan dan nutrien yang baik. Selain menyokong penghidratan, ia juga boleh menggalakkan banyak aspek kesihatan dan mencegah keadaan kesihatan tertentu.


Tembikai dipercayai mula ditanam secara komersil lebih 4,000 tahun lalu di Timur Laut Afrika.


Umum mengetahui tembikai merupakan buah yang manis dan berair, menjadikannya hidangan yang sempurna untuk menghilangkan dahaga semasa musim panas. Tembikai juga penuh dengan nutrien, termasuk antioksidan dan vitamin A dan C.

Berikut adalah 9 manfaat kesihatan utama tembikai:



1. Membantu anda kekal terhidrat membuatkan anda kenyang lebih lama


Kekal terhidrat adalah penting untuk badan anda berfungsi dengan baik.


Badan yang terhidat dengan cukup mampu mengawal selia suhu badan, menjadikan organ berfungsi secara normal, melancarkan proses penghantaran nutrien ke sel badan. Makanan yang mengandungi kandungan air yang tinggi boleh membantu memberikan badan anda air yang diperlukan untuk berfungsi dengan baik.


Tembikai mengandungi 92% air, menjadikannya pilihan yang bagus untuk pengambilan air harian. Tambahan pula, disebabkan kandungan airnya yang tinggi, tembikai mempunyai ketumpatan kalori yang rendah. Dengan kata lain, sangat sedikit kalori untuk jumlah beratnya.

Makan makanan dengan ketumpatan kalori yang rendah seperti tembikai boleh membantu pengurusan berat badan dengan memastikan anda berasa kenyang lebih lama.



2. Padat dengan nutrien dan sebatian tumbuhan yang bermanfaat


Tembikai mengandungi pelbagai nutrien, termasuk kalium, magnesium dan vitamin A dan C. Ia juga rendah kalori, (46 kalori untuk setiap cawan).


Berikut ialah khasiat dalam 1 cawan (152 gram) tembikai mentah yang dipotong dadu:


a. Kalori: 46

b. Karbohidrat: 11.5 gram

c. Serat: 0.6 gram

d. Gula: 9.4 gram

e. Protein: 0.9 gram

f. Lemak: 0.2 gram

g. Vitamin A: 5% daripada Nilai Harian (NH)

h. Vitamin C: 14% daripada NH

i. Kalium: 4% daripada NH

j. Magnesium: 4% daripada NH


Tembikai juga kaya dengan citrulline iaitu asid amino yang boleh meningkatkan prestasi ketika melakukan senaman. Selain itu, ia mempunyai antioksidan, termasuk vitamin C, karotenoid, likopena, dan cucurbitacin E.

Sebatian ini membantu memerangi radikal bebas, yang merupakan molekul tidak stabil yang boleh merosakkan sel anda jika ia terkumpul di dalam badan anda. Lama kelamaan, kerosakan ini boleh menyebabkan diabetes, penyakit jantung dan kanser.


3. Mungkin mempunyai kesan antikanser


Beberapa sebatian tumbuhan yang terdapat dalam tembikai, termasuk likopena dan cucurbitacin E, berkemungkinan mempunyai kesan antikanser.


Walaupun keputusan kajian adalah bercampur-campur, pengambilan likopena mungkin dikaitkan dengan risiko yang lebih rendah untuk beberapa jenis kanser, seperti kanser prostat dan kolorektal.


Lycopene dipercayai berfungsi dengan menurunkan paras darah “Insulin-like Growth Factor” (IGF), hormon yang menggalakkan pembahagian sel. Kanser akan terbentuk apabila pembahagian sel menjadi tidak terkawal.

Selain itu, cucurbitacin E boleh menghalang pertumbuhan tumor dengan menggalakkan autophagy sel kanser. Autophagy ialah proses di mana badan anda mengeluarkan sel yang rosak.


Walau bagaimanapun, penyelidikan selanjutnya masih terus dilakukan untuk menentusahkan perkara ini.


4. Boleh meningkatkan kesihatan jantung


Beberapa nutrien dalam tembikai boleh menyokong kesihatan jantung.


Penyakit jantung adalah punca utama kematian di seluruh dunia. Perlu diingat bahawa faktor gaya hidup seperti diet boleh mengurangkan risiko serangan jantung dan strok dengan mengurangkan tekanan darah dan paras kolesterol anda.


Kajian menunjukkan bahawa lycopene boleh membantu menurunkan kolesterol dan tekanan darah. Ia juga boleh membantu mencegah kerosakan oksidatif yang disebabkan oleh paras kolesterol tinggi.

Tembikai juga mengandungi citrulline, asid amino yang boleh meningkatkan tahap oksida nitrik dalam badan anda. Nitrik oksida membantu saluran darah anda mengembang, yang menurunkan tekanan darah.


Vitamin dan mineral lain dalam tembikai yang menyihatkan jantung termasuk magnesium, kalium dan vitamin A, B6 dan C.


5. Boleh mengurangkan keradangan dan tekanan oksidatif


Keradangan adalah pemacu utama banyak penyakit kronik.


Gabungan antioksidan, likopena dan vitamin C yang terdapat di dalam tembikai boleh membantu mengurangkan keradangan dan kerosakan oksidatif.


Dalam satu kajian, tikus makmal telah diberi makan serbuk tembikai untuk menambah diet yang tidak sihat, mengembangkan kekurangan tekanan oksidatif dan tahap penanda radang protein C-reaktif yang lebih rendah daripada kumpulan kawalan.

Selain itu, kajian selama 8 minggu telah dilakukan dengan memberikan 500 mg vitamin C dua kali sehari kepada 31 orang yang mengalami obesiti dan penanda keradangan tinggi. Mereka menunjukkan penurunan ketara dalam penanda keradangan berbanding dengan kumpulan kawalan.


Sebagai antioksidan, likopena juga boleh melambatkan permulaan dan perkembangan penyakit Alzheimer. Walau bagaimanapun, lebih banyak penyelidikan adalah diperlukan.


6. Bermanfaat untuk kesihatan mata


Kandungan Lycopene di dalam tembikai mungkin mempunyai manfaat untuk mata anda.


“Age-related macular degeneration” (AMD) atau kemerosotan makula berkaitan usia ialah masalah mata biasa yang boleh menyebabkan buta pada orang dewasa yang lebih tua.


Peranan Lycopene sebagai sebatian antioksidan dan anti-radang boleh membantu mencegah dan menghalang AMD, walaupun penyelidikan adalah terhad.

Satu kajian tabung uji yang merawat sel mata menggunakan Lycopene mendapati bahawa ia mengurangkan kapasiti penanda keradangan untuk merosakkan sel.


Perlu diingat bahawa penyelidikan manusia adalah perlu.


7. Boleh melegakan sakit otot


Citrulline, iaitu asid amino yang terdapat dalam tembikai, boleh meningkatkan prestasi senaman dan mengurangkan kesakitan otot. Ia juga boleh diambil sebagai makanan tambahan.


Satu kajian mendapati bahawa pengambilan citrulline secara tetap selama sekurang-kurangnya 7 hari meningkatkan prestasi aerobik dengan meningkatkan pengeluaran nitrik oksida di dalam badan.


Kompaun ini membantu mengembangkan saluran darah supaya jantung anda tidak perlu bekerja keras untuk mengepam darah melalui badan anda. Beberapa bukti menunjukkan bahawa tembikai itu sendiri - bukan hanya citrulline - boleh membantu badan anda selepas bersenam.

Sebuah kajian tidak lama dahulu telah dilakukan dengan memberi atlet jus tembikai biasa, jus tembikai dicampur dengan citrulline, atau minuman kawalan. Kedua-dua minuman tembikai menyebabkan kurangnya kesakitan pada otot dan pemulihan degupan jantung yang lebih cepat daripada minuman kawalan.


Namun, lebih banyak kajian diperlukan.



Watermelon
Tembikai yang dipotong lebih mudah di makan


8. Membantu menyembuhkan sakit kulit


Vitamin A dan C, yang terdapat dalam tembikai, penting untuk kesihatan kulit.


Vitamin C — sama ada apabila dimakan atau digunakan secara topikal (diletakkan pada kawasan kulit)— membantu badan anda menghasilkan kolagen, protein yang menganjalkan kulit dan menguatkan rambut.


Satu ulasan mendapati bahawa pengambilan vitamin C yang lebih tinggi daripada makanan dan/atau makanan tambahan boleh mengurangkan peluang anda untuk mengalami kedutan dan kulit kering.

Vitamin A juga penting untuk kulit yang sihat kerana ia membantu mencipta dan membaiki sel kulit.


Dalam satu ulasan lain, haiwan yang mengalami kekurangan vitamin A mempunyai penyembuhan luka yang lebih lemah daripada mereka yang diberi diet pemakanan yang lengkap.


9. Boleh meningkatkan penghadaman


Tembikai mengandungi banyak air dan sedikit serat. Kedua-duanya diperlukan untuk pencernaan yang sihat.


Serat membantu memastikan usus anda tetap teratur, manakala air mengalirkan sisa melalui saluran penghadaman anda dengan lebih cekap.


Satu tinjauan dalam 4,561 orang dewasa mendapati bahawa mereka yang kurang pengambilan cecair dan rendah serat lebih berkemungkinan mengalami sembelit. Walau bagaimanapun, faktor lain mungkin telah memainkan peranan.

Kesimpulannya, tembikai bukan hanya buah yang lazat dan menghilangkan dahaga yang disukai ramai orang pada musim panas, ia juga mempunyai kandungan air yang sangat tinggi dan membekalkan nutrien seperti lycopene, citrulline, dan vitamin A dan C.


Kajian mencadangkan bahawa tembikai merah yang manis ini boleh meningkatkan kesihatan jantung, mengurangkan kesakitan otot dan mengurangkan keradangan, walaupun lebih banyak penyelidikan diperlukan.


Apa kata Neti? Admin memang suka makan buah tembikai, buat jus pun layan :) Komen di bawah ya.

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
  • Instagram
  • X
  • White Facebook Icon

© 2023 Neti. A member of Arteffects Media Group

bottom of page